Kategorie: Wszystkie | I jeszcze jeden | Subtelnie | Słodko | Z pieprzykiem
RSS
środa, 07 stycznia 2009
Klusken koperken

Niby nic, a jakie coś :) Utarłam 2 jajka z dwiema łyżkami masła, wsypałam kubek kaszy manny, dałam pół kubeczka śmietany, garść koperku i ciut soli. Kładłam na osolony wrzątek i gotowałam 4-5 minutek. Polecam z rosołem, może być z kaczki.
15:20, truscaveczka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 grudnia 2008
Zdjęcia będą po świętach
Bo nie wzięłam ze sobą do mamy kabelka do aparatu ;)
Natomiast mama chyba pomyliła przepis na pierogi i dodała do nich kamfory. Nikt podobno nie jadł, a zostało ich 5 :)
16:06, truscaveczka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 grudnia 2008
Maszyna do chleba
Dostałam ją od Mikołaja :)
Ale zakochali się w niej wszyscy:

Pierwszy "chlebek" był nawet ładny, choć z powodu przedawkowania drożdży ciut ciężkawy ;)

Drugiego, żytniego, zapomniałam sfotografować, ale nie było czym się chwalić.
Za to trzeci - uuuu, wyszło dzieło sztuki!

Przepis:
400 ml wody, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 560g mąki poznańskiej, 130 g mąki graham 1800, 30 g drożdży świeżych rozrobionych ciepłą wodą, garść pestek słonecznika, program nr 2, skórka mocno zrumieniona, waga 1000.
Być może udał się tak ładnie, bo Olga dzielnie pilnowała maszyny:
09:09, truscaveczka
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 17 listopada 2008
Kamikadze
Czyli zaklejamy światło naczyń krwionośnych :)
W tym celu bierzemy 250 g makaronu świderki, 250 g sera białego, dużą cebulę i kawałek słoninki. Słoninkę lekko wytapiamy, wrzucamy do tego posiekaną cebulkę i leciuchno rumienimy.
Makaronik gotujemy, posypujemy pokruszonym serkiem i polewamy zawartością patelni. Prawie jak ruskie ;)
kamikadze
16:04, truscaveczka , Z pieprzykiem
Link Komentarze (2) »
środa, 12 listopada 2008
Sos czosnkowy - wcielenie drugie
Czyli pitta, która mi sama weszła pod ręce w sklepie:
34
A w niej kawałki pieczonego kurczaka, pieczarki, cebulka podsmażona, kukurydza, keczup i wspomniany sos czosnkowy :D Mniam, czyli aspołecznych potraw ciąg dalszy :)
wtorek, 11 listopada 2008
Sola w cieście z sosem czosnkowym
Solę rozmroziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i posoliłam. Maczałam ją w cieście zrobionym z 1 jajka, 2 łyżek mąki i odrobiny wody (ciasto miało konsystencję śmietany) i smażyłam na oleju.
Sos zrobiłam z kubeczka (150g) jogurtu naturalnego, łyżki majonezu i 4 wyciśniętych ząbków czosnku.
Podałam, jak widać poniżej, z ziemniaczkami. Smakowało - i to bardzo :)

sola
niedziela, 09 listopada 2008
Z cyklu: gotujemy po polsku
Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.


Wątróbka z jabłkami



- 50 dkg wątróbki drobiowej,
- 2 kwaśne i twarde jabłka,
- 2 cebule,
- majeranek, sól, pieprz
- olej do smażenia.

Wątróbkę umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Obsmażyć szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnuszka. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w księżyce jabłka i poddusić chwilę, by jabłka zaczęły mięknąć. Wrzucić do garnka z wątróbką, lekko podlać całość wodą. Posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę majeranku. Dusić ok. 20-30 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Wątróbeczka
wtorek, 04 listopada 2008
Naleśniki z kwaśną kapustą
Ciasto naleśnikowe
Składniki:
2 niepełne szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka gazowanej wody mineralnej, 2 jajka, trochę soli.

Farsz:
kilo kiszonej kapusty, dwie duże cebule.
 
Porcja na 10 naleśników.
Ponieważ Gotujemy po polsku...

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

 

Postanowiłam zrobić moje ukochane naleśniki z kwaśną kapustą :)

 Najpierw usmażyłam naleśniki:

pancake

Patelni nie smarowałam słoninką, a chlebem maczanym w oleju:

olej

 Na oleju zeszkliłam dużą pokrojoną w kostkę cebulę:

szklij

Kapustę kiszoną odcisnęłam maksymalnie z soku i drobno posiekałam, po czym wrzuciam do cebuli. Gdy uż zmieniła kolor z białego:

kapustaprzed

na złocisty i zmiękła:

kapustapo

Mogłam nafaszerować naleśniki. Zrobiłam ich jednak zdecydowanie za mało - zawitał do nas bowiem niespodziewany gość :) Wszystkim smakowało:

nalesnik

Niestety, jakość ostatniego zdjęcia jest jaka jest - posiłek wydawano po zmroku.

Takim farszem (z dodatkiem ugotowanych suszonych grzybków) Truscavkowa Mama faszeruje wigilijne pierogi - bomba!

poniedziałek, 03 listopada 2008
Już się biorę za robotę :)
Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.
12:23, truscaveczka
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5


Ziemniaczany Tydzień II