Kategorie: Wszystkie | I jeszcze jeden | Subtelnie | Słodko | Z pieprzykiem
RSS
piątek, 27 czerwca 2008
Naleśników trochę mi zostało
Pomyślałam więc, czemu by nie nadziać ich kaszą gryczaną?
gryczanka

Wymieszałam półtłusty twaróg, kaszę gryczaną, trochę soli, dużo majeranku i surowe jajko. Wyszło lizać paluszki.
15:59, truscaveczka , Z pieprzykiem
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 czerwca 2008
Usmażyłam cienkie naleśniki z pianą z 2 jajek, szklanki mleka i wody do odpowiedniej konsystencji śmietanopodobnej.
truskawki

Na połowie naleśnika rozsmarowałam twarożek utarty na drobnej tarce, który wymieszałam ze śmietaną i cukrem waniliowym. No i oczywiście ułożyłam truskawki.
trusc

Złożyłam w chusteczkę. Niektórzy jedli po podgrzaniu, niektórzy (czytaj: ja) pożarli natychmiast.
17:29, truscaveczka , Słodko
Link Dodaj komentarz »
Drugie życie kalarepki
Kalarepka stanowi Ulubioną Przekąskę moją i mojej trzyletniej córki. Ale czasem trafia się nieco przerośnięta, niefajna...
Wtedy daję jej Drugą Szansę.
zupa

Druga szansa to zupa kalarepkowa - ot, wywar, w którym gotuję pokrojoną w grubą kostkę kalarepkę, a na końcu daję marchewkę z wywaru i śmietanę oraz masę koperku.
Taka odmiana po kalafiorowej.
16:32, truscaveczka , Subtelnie
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 czerwca 2008
Zielono mi, małosolnieeeeee
Pan na ryneczku zawołał mnie do straganu.
- Pani jeszcze nie robiła w tym roku małosolnych! - zawołał. - Ma Pani garnek na nie?
- Mam, na półtora kilo... - odpowiedziałam zaskoczona.
- Proszę, półtora kilo gruntowych, te większe da Pani na spód, dłużej będą w zalewie, to zdążą dojść, te małe - na wierzch, bo szybko będzie kusiło wyciągać. Półtora litra wody, dwie łyżki soli... Czosneczku Pani dać? - zatroskał się pan. - Bo koper już spakowałem...

Jak mogłam się nie ugiąć?
13:38, truscaveczka , Z pieprzykiem
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 23 czerwca 2008
Czym ukontentować Męża?
Czymś innym, niż został ukontentowany wczoraj ;)


Zamiłowanie do gulaszu mam po Tacie, który świetnie gotował. Gulasz.
Na gulaszyk kupuję pół kilo ładnej łopatki (wybieram grubszy koniec, bo tam czyste mięso - a moi domownicy wolą takie bezżyłkowe). Kroją mięso w kostkę i obsmażam na 2 łyżkach oliwy z oliwek - aż puści sok. Wtedy przerzucam kawałeczki do garnka z grubym dnem, podlewam nieco wodą i stawiam na małym ogniu. Tymczasem siekam 2 cebule (ale można i duuuużo więcej) i szklę je na oliwie. Wrzucam je do garnka, dodaję dwie puszki krojonych pomidorków i duszę. Doprawiam solą (pół łyżeczki), cukrem (ćwierć łyżeczki) oraz: papryką słodką, ostrą, tymiankiem i czosnkiem.
Podaję z domowym makaronem lub z kaszą gryczaną.
niedziela, 22 czerwca 2008
Pierogarnia pod Truscaveczką

Każda szklanka była za duża do wykrajania kółeczek - skończyło się na kieliszku.

Coś tam się jednak do każdego kółeczka zmieściło.

Nie wszyscy w domu są jednak fanami jagód. Twarożek waniliowy jest więc w cenie.

Pierogów cały las.

Główny Konsument Pierogów z Jagodami wzbogacił je odrobiną słodkiej śmietanki. Zjadł 30 - resztę profilaktycznie skonfiskowano i zamrożono.
14:56, truscaveczka , Słodko
Link Komentarze (1) »
sobota, 21 czerwca 2008
Co sporządził i zjadł mój mąż

Do blendera wrzucił 1/2 banana, dużą garść truskawek i dwie garści jagód, posłodził łyżką cukru i zawarczał. Wrrrrrrrrrruuuuuuuuuuuuuummmmmmmmmmmmmmm!

Polał tym domowy makaron i wsunął. Połączenia nie miałam odwagi spróbować. Ale sam musik był zaskakująco smaczny.
18:05, truscaveczka , Słodko
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 czerwca 2008
Miej piękne piersi!
11:29, truscaveczka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 czerwca 2008
Kasza gryczana z warzywami
1 torebka kaszy gryczanej
1 cukinia (ok. 30 cm)
2 cebule
puszka krojonych pomidorów
1 średnia papryka
100 g sera żółtego
oliwa z oliwek
przyprawy: bazylia, czosnek, oregano, sól, pieprz kolorowy
bardzo ważny dodatek: 1/3 pęczka koperku

Wykonanie:
Cebulę poddusić na oliwie, wrzucić paprykę pokrojoną w cieniutkie paseczki, poddusić. Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na patelnię i dusić do czasu, aż stanie się lekko szklista. Wlać puszkę pomidorow i chwilę dusić razem. Doprawić.
Kaszę ugotować na sypko.
Ser pokroić w grubą kostkę i dorzucić do sosu. Dotąd dusić, aż ser się rozciągnie ;)
Kaszę wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze, posypać parmezanem.

Z dedykacją dla Niyi :)
13:04, truscaveczka , Z pieprzykiem
Link Komentarze (1) »
Gulasz pieczarkowy
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka-okrągły mięsień-jest to też najlepsze mięso do duszenia w całości lub pieczenia)
4 duże pieczarki
2 cebule
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek staropolski
olej do obsmażenia mięsa

Mięso pokroić w kostkę (o boku max. 2 cm), obsmażyć na ostrym ogniu na oleju i przełożyć do garnka. Wrzucić pokrojoną w półtalarki cebulę i pokrojone pieczarki, podlać wodą (pół szklanki) i dusić min. 40 minut na maleńkim ogniu. Posolić, popieprzyć, popapryczyć, poczosnkować :)
Jeść z kopytkami, z kaszą gryczaną. Mniam :)
1 , 2 , 3 , 4 , 5


Ziemniaczany Tydzień II